A nyár veszélyei

Bár a cím a nyárról szól, de ezek a veszélyek télen is leselkedhetnek szemünkre.

Több veszélyes helyzetbe keveredhetünk, függően attól hogy kontaktlencsét viselünk-e vagy semmi védelmet nem nyújtunk szemünknek.

Figyelem! Képeink zavaróak lehetnek!

Kontaktlencse viselés esetén előforduló veszély:

Acanthamoeba keratitis

Nem mennék bele az amőba rendszertani elhelyezésébe, sokkal inkább a mit okoz és mit lehet tenni ellene?

Rendkívül veszélyes, szaruhártyát érintő betegség, amely elhanyagoltság esetén vakságot is okozhat!

Leginkább a kontaktlencse viselők vannak kitéve ennek a veszélynek, és további rossz hír, hogy az amőba a magyar vizekben is előfordulhat!

Kontaktlencsében soha ne fürödjön természetes vizekben, hiszen ez a kis kórokozó a szem és a kontaktlencse közötti apró résben vígan el éldegél, a szaruhártya oxigénhiányos állapotát előidézve, ezáltal a szaruhártya roncsolódik. Fontos, hogy a kontaktlencséket megfelelően cseréljük, ahogy elő van írva, de még fontosabb, hogy ne spóroljunk a folyadékkal: a tokot csak egy flakon tisztító folyadékhoz használjuk, amint az elfogy, és új flakont veszünk, cseréljük le a tokot is (kapjuk a folyadékhoz!). A kontaktlencsét alváshoz ne használjuk, még akkor sem javasolt, ha night&day kivitelt vásároltunk. Esetleg egy-egy estén, fesztiválon, de utána szigorú pihentetés javasolt.

Acanthamoeba-keratitisAcanthamoeba-keratitis3Acanthamoeba-keratitis5-1024x671


 

Egyéb, UV fény által okozott veszélyek

Photokeratitis, avagy hóvakság:

Ahogy az elején jeleztem, nem csak nyári problémákra hívom fel a figyelmet, hanem akár télen is előforduló betegségek ellen is fontos a védekezés. Azonban nevével ellentétben nem csak télen érhet minket hóvakság, hanem nyáron is, ha olyan környezetben vagyunk, ahol minden irányból erős UV fény éri szemünket. Ez összetett hatások eredménye, azaz egyrészt érkezik az UV fény a Nap irányából, másrészt pedig visszaverődik különböző felületekről. Ilyenkor tulajdonképpen “leég” a szemünk. Azaz a szaruhártya és az érhártya. Rendkívül fájdalmas hatású betegség, ellene a legjobb napszemüveggel védekezni. Célszerű olyat választani, ami nem egyenes kivitelű, hanem úgynevezett hajlított, vagy ívelt kerettel rendelkezik.

08-110120-0009-01_a2 photokeratitis

Ilyen esetben a szemet és a szem környékét is védi, ahol rendkívül vékony és érzékeny a bőrünk.


Pterigium, kúszóhályog: Jellemző módon víznél és kültéri tevékenységnél szokott előfordulni, például Ausztráliában a szörfösök szenvednek tőle, Magyarországon pedig sokszor mezőgazdasági munkásoknál szokott előfordulni. Kifejezetten az UV hatására alakulnak ki a szem felületén különböző hártyaszerű kinövések, amelyek teljesen befedhetik a szaruhártyát, és zavart okoznak a látásban, illetve Pterigium esetében kinövések keletkeznek. Ezeket műtéti úton lehet eltávolítani. pterygium


Melanoma a szemen, bőrdaganat: rendkívül agresszív daganatfajta, amelynek gyógyítása szintén drasztikus módon történhet. Mivel a daganatok egy rendkívül komplex témakör, nem fejtenénk ki, amit viszont tehetünk a melanoma ellen: UV védelem, napszemüveg, UV védelemmel ellátott szemüveglencse.

Ca-eye8

Hírdetés